Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Az alapítás és a várossá válás évfordulóját ünnepelték Bátaszéken

Kelt: 2019. július 10. (szerda) 12:54

Bátaszék | Alapítása 877., várossá avatásának huszonnegyedik évfordulóját ünnepelte az elmúlt hétvégén Bátaszék. A Város Napja rendezvénysorozat pénteken ünnepi képviselő-testületi üléssel kezdődött, amelyen elismeréseket adtak át.

Forrás: Tolnai Népújság / Hanol Erzsébet, Mauthner Ilona

– Nem ünneplünk kerek jubileumot, mégis több szempontból egyedi ez a nap. Egyrészt, mert ötéves önkormányzati ciklust zárunk le, másrészt, mert városi kitüntetések átadásával köszönetünket fejezhetjük ki jó néhány kiváló embernek, közösségnek településünkért végzett tevékenységükért – kezdte beszédét az ünnepi testületi ülésen dr. Bozsolik Róbert polgármester. Mint mondta, biztos alapokkal vehették át a stafétát, így „csak” az volt a feladatuk, hogy meghatározzák, milyen fejlődést szeretnének elérni.
A templomtorony renoválását követően felújítottuk az egészségügyi szolgáltatásokat magukba foglaló épületeket, a városi könyvtárt, a művelődési házat, sportcélú létesítményeket, napelemmel láttuk el valamennyi közintézményt, közterületek újultak meg – sorolta az eredményeket a polgármester.

Dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere mond köszöntőt az ünnepi testületi ülésen

Dr. Bozsolik Róbert kiemelte, hogy egy település akkor tud sikeres lenni, ha az ott élők tudnak és akarnak közösségben gondolkodni, ami Bátaszéken megvalósul. A városvezető hozzátette: azok, akik az ünnepségen kitüntetésben részesülnek bátor emberek, közösségek, munkásságukkal olyat tettek, mellyel méltán rászolgáltak az elismerésre.

„Pro Urbe Bátaszék” címben részesült Adorjáni Márta Ágnes, a Bátaszéki Közös Önkormányzati Hivatal nyugalmazott városüzemeltetési irodavezetője, Nagy Ferenc nyugalmazott közigazgatási vezető, Riglerné Stang Erika, a Petőfi Sándor Művelődési Ház nyugalmazott igazgatója, a Bátaszéki Székelyek Baráti Köre Egyesület, valamint Werner Mihály, Bátaszék nyugalmazott polgármestere. „Bátaszék Város Közjaváért” elismerést vehetett át Sági Lajosné, a Keresztély Gyula Városi Könyvtár igazgatója, a Helyi Értéktár Bizottság tagja, a Bátaszék Város Közoktatási, Közművelődési és Műemlékvédelmi Közalapítványának kuratóriumi elnöke. A „Bátaszék Város Kiváló Pedagógusa” címet kapta Faidt József, a Bátaszéki Általános Iskola tanára, a „Bátaszék Város Sportjáért” elismerésben részesült Tóbi István labdarúgó utánpótlás edző, míg a „Bátaszék Város Közbiztonságáért” díjat vehette át Berg István főtörzsszászlós, a Bátaszéki Rendőrörs őrsparancsnok helyettese.

Pénteken az ünnepi testületi ülés után a tavalyi évi Város Boraival kínálták meg a meghívott vendégeket. Az ünnepi vacsora után pedig dr. Somosi Szabolcs alpolgármester pohárköszöntőjében a helyiek összetartását méltatta.

Az ötödik alkalommal megrendezett Város Napja szombati programsora a Bátaszék helyi értékeiről szóló fotó- és dokumentumkiállítás megnyitásával indult, majd helyi együttesek, környékbeli csoportok léptek színpadra, aztán következett a Holló együttes gyermekkoncertje, késő este pedig retró diszkó volt a Piac téren.
Több száz embert megmozgatott idén is a Város Napi rendezvény. Dr. Bozsolik Róbert elmondta, a testvértelepülések közül Nagysallóból érkezett küldöttség az ottani polgármester vezetésével. A ditrói és a besingheimi testvérvárosokból pedig kedves üdvözletet küldtek a helyiek.
Vasárnap este a bátaszéki színjátszók előadását tekinthették meg a művelődési házban az érdeklődők, Vörösmarty Mihály A fátyol titkai művét adták elő.

Képgaléria a szombati programokról (Fotók: Makovics Kornél):