Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

A közönség belekóstolhatott a jóba a jubileumi, 10. Stifolder Fesztiválon

Kelt: 2019. június 25. (kedd) 16:31

Feked | A Dunamenti Svábok immár tizedik Stifolder Fesztiválja minden eddiginél több embert vonzott Fekedre. A június közepén tartott rendezvényre nemcsak a környékről érkeztek érdeklődők, illetve versenyzők, hanem a baranyai megyehatáron túlról is.

Tillmann Péter mindig is készített jóféle stifoldert. A minősítésben nincs semmi túlzás, hiszen ezek a szalámi különlegességek az első néhány stifolder fesztivál idején rendre dobogós helyezést értek el. Jelenlegi készítményei pedig a középmezőnyben öregbítik a településvezető konyhaművészeti jó hírét. A mostani szerényebb eredménynek egyszerű oka van: egyre több időt követel a fesztivál szervezése. Ezt a komoly munkát Feked Község Önkormányzata, a Fekedi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Fekedi Szülőföldünk Baráti Kör vállvetve végzi valamennyi helyi segítővel együtt. 

Dombi Ildikó zsűri elnök (balról), Tillmann Péter polgármester, Treszner János díj felajánló és Szeibert Ede, a győztes a fesztivál eredményhirdetésén a színpadon

– A Dunamenti Svábok immár tizedik Stifolder Fesztiválja minden eddiginél több embert vonzott Fekedre – adott összegzést a június közepén tartott rendezvényről a polgármester. – Nemcsak a környékről érkeztek érdeklődők, illetve versenyzők, hanem a megyehatáron túlról is. Így például Békéscsabáról, a Komárom-Esztergom megyei Dunaszentmiklósról, vagy éppen a Pest megyei Perőcsényből. Nagy örömünkre a Lakossági Ellenőrző Csoport Metzné dr. Darabos Orsolya vezetésével gyakorlatilag teljes létszámban megjelent, és ahogy tapasztaltam, mindenki jól érezte magát.

A rendezvényen szakmai zsűri döntött arról, hogy ki érdemel helyezést a beküldött, saját készítésű minta alapján. Ez alkalommal nyolcvanegy szalámi került a bírálóbizottság asztalára. A legalább hetven dekagrammos és minimum harmincöt centiméteres ételkülönlegességnek a formai követelményen túl természetesen rendelkeznie kellett a rá jellemző, hagyományos ízvilággal. A stifolder egyébként fuldai eredetű, a tolnai és baranyai németeknél ma is gyakori csemege; de nem is kell különösebben hangsúlyozni, hogy a magyarok is igencsak megkedvelték. A végső összesítésben harmadik lett a magyarszéki Berta József , a második helyet a pécsváradi Bede Csaba szerezte meg. A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára az ófalui Szeibert Ede állhatott fel. A közönségdíjas a palotabozsoki Maros Géza lett, a különdíj pedig a fekedi Kuszter András révén helyben maradt.

Ízes fesztiváli életkép: valóban mindenki belekóstolhatott a stifolderekbe

A fesztivál a kóstolón túl kellemes időtöltést adott programjaival is valamennyi korosztálynak. A közönséget egyebek mellett lovasfelvonulás, fúvószenekar, vegyeskar, hagyományőrző sváb néptánccsoport, skótdudás, operett és rockzene szórakoztatta.